Valsgelddetector

Een valsgelddetector is een apparaat dat detecteert of een biljet (of een officieel waardepapier) echt of vals is. VALSGELDDETECTORBankbiljetten hebben beveiligingsfuncties die zijn ontworpen om vervalsing moeilijker te maken. Voorbeelden van enkele beveiligingsfuncties op een gemiddels eurobiljet zijn bijvoorbeeld lichtgevende inkt en speciale ribbels die zijn aangebracht.

Een valsgelddetector maakt gebruik van een of meerdere beveiligingsfuncties van bankbiljetten om de echtheid te controleren. Een voorbeeld hiervan is het controleren of het geld ook over de aangebrachte UV kenmerken beschikt. Als deze niet aanwezig blijken te zijn kan geconcludeerd worden dat het biljet vals is. Hoe meer detectiefunctie het apparaat heeft, hoe nauwkeuriger de uitkomst zal zijn. Als vuistregel geldt, hoe duurder een valsgelddetector is, hoe meer  functies hij heeft en hoe betrouwbaarder de machine zal zijn.

Sommige beveiligingsfuncties op bankbiljetten zijn moeilijker te vervalsen dan anderen. UV kenmerken en ingebracht metaaldraad zijn bijvoorbeeld geavanceerde beveiligingsfuncties die zeer moeilijk te vervaardigen zijn.

Beschikbare opties

Als je een valsgelddecttor wilt kopen, zijn er een aantal opties te verkrijgen. Sommigen zijn goedkoper dan anderen, waarbij als vuistregel geldt dat hoe duurder de detector, hoe nauwkeuriger hij zal zijn.

Valsgeldpen

valsgeldpenEen valsgeldpen maakt gebruik van een jodium oplossing die reageert met het zetmeel in papier van valse biljetten door een donkere vlek te creëren.  Wanneer de jodium oplossing uit de pen wordt toegepast op het op glasvezel gebaseerd papier in echte bankbiljetten is er weinig of geen verkleuring. De pen detecteert daarom bankbiljetten die zijn afgedrukt op commercieel verkrijgbaar papier in plaats van de het speciale papier dat wordt gebruikt voor de productie van echte biljetten. Elke verkleuring op echte bankbiljetten verdwijnt binnen een paar uur, zodat het niet het bankbiljet niet beschadigd raakt. Deze valsgeldpennen zijn een goedkope en snelle manier om uw biljetten te controleren. Maar het heeft wel zijn beperkingen. Als een goede vervalser valse bankbiljetten op glasvezel gebaseerd papier kan deze pen dit helaas niet aangeven.

UV Bankbiljet Checker

Een UV bankbiljet checker controleert UV markeringen op bankbiljetten door het schijnen ultraviolet licht (UV) op het biljet. UV kenmerkmerken zijn meestal beelden die worden afgedrukt op het bankbiljet met behulp van niet-zichtbare kleurstoffen, die alleen zichtbaar onder UV-licht worden. De gebruiker kan vertellen of het biljet echt is door te kijken of de UV kenmerken oplichten onder het ultraviolet licht.

Een UV bankbiljet checker kan ook controleren anders items zoals rijbewijzen, paspoorten en waardepapier. Officiële items zoals rijbewijzen hebben namelijk ook vaak deze kenmerken, waardoor ze op dezelfde manier gecontroleerd kunnen worden als bankbiljetten.

Automatische Valsgelddetector

Een automatische valsgelddetector is de beste manier om een vals bankbiljet te detecteren. Een automatische valsgelddetector is namelijk geconfigureerd om de echtheidskenmerken van een bepaalde valuta te controleren. De geavanceerde imaging software verwerkt in de detector is op maat gemaakt voor iedere valuta zodat het precies de exacte kenmerken en de afmetingen van elk bankbiljet weet en met een nauwkeurigheid van bijna 100% kan garanderen. Er zijn zelfs valsgelddetectors op de markt die gecertificeerd zijn door de ECB, in dat geval is het apparaat zelfs voor de volledige 100% feilloos.

Hoewel de laatste categorie veruit het duurst is (de kosten lopen op tot €10.000), zijn deze wel verreweg het meest nauwkeurig en snelst.